Schuurwoning Hilvarenbeek

 

 

Share

Projectomschrijving

In het buitengebied van Hilvarenbeek is een bijzondere schuurwoning ontworpen. Eigenlijk is 'schuurwoning' hier niet de beste benaming, omdat de woning niet geïnspireerd is op een boerenschuur, maar op een klassieke Brabantse langgevelboerderij. Daarom staat de woning ver vooraan op de kavel en parallel aan de weg. Naast het feit dat dit een interessante typologische referentie voor de architectuur is, is het het bijkomende voordeel dat het grootste deel van de tuin op deze manier beschut ligt achter de woning.
In basis bestaat de woning uit één bouwlaag met een schuine kap, maar een gedeelte heeft een halfverzonken kelder. Dit gedeelte is aan de straatzijde zichtbaar als het meer gesloten 'stalgedeelte', zich daarmee onderscheidend van het 'woongedeelte' dat transparanter van karakter is. In de kelder zijn de slaapkamers en een badkamer voor de kinderen gesitueerd, waarbij er door de halfverdiepte ligging toch voldoende daglichttoetreding en contact met buiten is. Het gelijkvloers bevat een royale leefkeuken die met een brede tribunetrap rechtstreeks in verbinding staat met de zitkamer, welke door zijn halfverhoogde ligging iets van een traditionele opkamer heeft.
De materialisatie van de gevel bestaat uit verticale houten delen en loopt door over het schuine dak zonder zichtbare dakgoten. Deze abstracte materialisatie zorgt voor een duidelijk eigentijdse interpretatie van een klassiek Brabants model.

Status: in uitvoering
Oplevering: voorjaar 2025

Projectgegevens